Козелецьке відділення Чернігівського міськрайонного відділу ДУ "Чернігівський обласний центр КПХ МОЗ "


Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 54
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

 

Хто і як може викликати мобільну бригаду з вакцинації від COVID-19

В Україні триває вакцинація проти COVID-19. Щепитися можуть усі охочі українці, іноземці та особи без громадянства, які легально перебувають в Україні, віком від 18 років, а також діти від 12 років. Вакцинуватися можна в пунктах щеплень, центрах масової вакцинації або за допомогою мобільних бригад. 

Кого щеплять мобільні бригади

Мобільні бригади працюють там, де доступ до стаціонарних пунктів щеплень є ускладненим або неможливим. 

Також вони вакцинують громадян, які через стан здоров’я не можуть самостійно пересуватися, організовані колективи з понад 100 охочими вакцинуватися та окремі професійні групи, як-от медиків, освітян, соціальних працівників чи військових, працівників структур державної безпеки.

Як можна викликати мобільну бригаду додому

Якщо ви чи ваша близька людина не можете самостійно пересуватися, ви можете залишити заявку на приїзд мобільної бригади додому за телефоном контакт-центру МОЗ 0 800 60 20 19 чи через вашого сімейного лікаря. 

Вашу заявку зареєструють та, коли складуть графік виїздів мобільних бригад, вам зателефонують та повідомлять дату та час її приїзду.

Регіональні координатори з вакцинації складають графіки виїздів мобільних бригад так,  щоб за один виїзд вони могли вакцинувати декілька маломобільних осіб. Тому вам, можливо, треба буде почекати її приїзду декілька тижнів, коли збереться достатня кількість охочих вакцинуватися вдома у вашому районі чи населеному пункті.

Як записати свій робочий колектив на щеплення мобільною бригадою

Якщо ви працівник сфери охорони здоров’я, освіти, соціальної сфери, військовий, працівник державних органів влади чи структур безпеки, зверніться до вашого роботодавця, щоб він сконтактував із регіональним координатором і вас вакцинували за місцем роботи. Або подзвоніть на гарячу лінію МОЗ і вас зорієнтують, до кого можна звернутися в вашому регіоні. 

Якщо ви працюєте в іншій сфері, спочатку треба визначити відповідального за підготовку та організацію процесу вакцинації, який складе поіменні списки працівників, охочих вакцинуватися. Таких людей має бути не менше 100. 

Потім можна залишити заявку на виїзд мобільної бригади з імунізації у контакт-центрі МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Коли підійде час вакцинації колективу, відповідальна особа зателефонує та повідомить усю необхідну інформацію для підготовки та проведення щеплень. 

Як мобільну бригаду з вакцинації можна викликати в громади

Зібрати список охочих вакцинуватися та запросити до себе мобільну бригаду можуть також представники окремих громад, в яких немає пунктів чи центрів вакцинації від COVID-19, а також ті ОТГ, де відсоток охоплення щепленнями серед людей віком 60+ нижчий за 30%. 

Міністерство охорони здоров’я планує організувати роботу близько 800 мобільних бригад, які будуть пересуватися по селах, щоб місцеві мешканці мали доступ до щеплень.

Для того, щоб вакцинальна бригада приїхала саме до вашої громади, необхідно зібрати список охочих вакцинуватися та подати відповідну заявку до обласних департаментів та управлінь охорони здоров’я. Контакти - https://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja.

Ті передадуть цю заявку регіональним координаторам з вакцинації. Координатори сконтактують із представниками громади, щоб домовитися, коли і в якому форматі проводитиметься вакцинація мешканців. Можна запросити усіх охочих щепитися до сільради чи школи. Якщо в громаді багато літніх людей, яким вже важко пересуватися, мобільна бригада їздитиме від дверей до дверей та вакцинуватиме їх вдома.

Якою вакциною щеплять мобільні бригади 

Для вакцинації окремих маломобільних громадян із дотриманням усіх правил безпеки можна використовувати лише вакцини в однодозних флаконах. В Україні такою вакциною є CoronaVac від Sinovac Biotech. Це інактивована вакцина.

Так само цю вакцину можна використовувати і для бустерної дози.

Якщо мобільні бригади щеплять групу людей, наприклад у будинку для літніх людей або організовані колективи, то вони можуть використовувати будь-яку наявну в них антиковідну вакцину.

Запросіть до себе бригаду з вакцинації від COVID-19 або щепіться самостійно у зручному пункті чи центрі. Захистіть себе та близьких!

 У 2022 рік ми ввійшли в найвищому стані готовності до хвилі COVID-19 – Віктор Ляшко

 
 

За оцінками Міністерства охорони здоров’я, в найближчі тижні Україна вийде на пікові значення захворюваності на COVID-19. Кількість випадків інфікування очікується на рівні 40-60 тисяч осіб на добу. Ці цифри вдвічі вищі за пікові значення минулої хвилі. При цьому, завдяки вакцинації, ми очікуємо на третину менше померлих, ніж на піку минулої хвилі. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час години запитань до Уряду.

Для підготовки міністерство забезпечило низку підготовчих кроків. 

«У 2022 році вперше з моменту появи Програма медичних гарантій стартує з 1 січня, – відзначив Віктор Ляшко. – До кінця січня всі заклади матимуть контракти за цією програмою і вчасно отримують оплати за січень та будуть готові до зростання навантаження в піковий період». 

Новий пакет «Готовність до надання медичної допомоги в умовах поширення інфекційних захворювань, епідемій та в інших надзвичайних ситуаціях» дозволить на постійній основі забезпечити стабільність роботи ключових закладів інфекційного профілю незалежно від фази розвитку епідемії. 

На цей напрям у Програмі медичних гарантій на 2022 рік передбачено майже 2,5 млрд грн. Кожен заклад за цим пакетом буде отримувати понад 1 мільйон гривень на місяць за саму готовність приймати пацієнтів та надавати їм належну медичну допомогу.

Ще майже 17 млрд гривень передбачено за пакетом лікування для закладів, які будуть безпосередньо приймати пацієнтів – за кожен окремий випадок, залежно від важкості. Тариф враховує заробітну плату, необхідні лікарські засоби та медичні вироби для лікування пацієнтів з COVID-19. 

Окремим фінансовим стимулом є оплата за вакцинацію населення – додаткові 2,2 млрд гривень на оплату роботи бригад і працівників, які здійснюють щеплення, в тому числі й бустерні уколи

Алгоритм дій у разі отримання позитивного тесту на COVID-19

 
 

Залишайтесь вдома та обмежте контакти з іншими людьми

Доречно також повідомити людей, з якими ви напередодні мали фізичний контакт, про позитивний результат тестування. До прикладу, працюєте у великому колективі. Це потрібно, щоб унеможливити подальшу передачу вірусу. 

Зв'яжіться зі своїм сімейним лікарем та дотримуйтесь його інструкцій 

Національна служба здоров’я (тегнути) вже детально пояснювала, як можна бути на зв’язку зі своїм сімейним лікарем https://cutt.ly/II6XWrv 

Якщо йдете до лікаря на прийом, то обов’язково використовуйте засоби індивідуального захисту, уникайте великих скупчень людей та тримайте дистанцію. Узгодьте із лікарем час прийому, щоб не чекати в черзі та не поширювати COVID-19. 

Чесно розповідайте лікарю про свої симптоми. Говоріть правду, не варто придумувати “додаткових” симптомів та станів, адже на основі обстеження лікар ухвалює рішення про спосіб лікування. Якщо ж не маєте жодних симптомів, так і скажіть. Бувають випадки, коли хвороба протікає безсимптомно або в легкій формі.

Викликайте «швидку» лише за необхідності невідкладної допомоги

Зараз в Україні на стаціонарне лікування госпіталізують пацієнтів середньої тяжкості та тяжких хворих. 

Важливо, що рішення про госпіталізацію приймає лікар на основі проведеного обстеження. Телефонувати на 103 варто за наявності наступних симптомів та станів, що виникають у пацієнтів із COVID-19:

  • біль у грудній клітці;
  • важкість дихання, задишка у стані спокою, ознаки дихальної недостатності; 
  • сатурація з рівнем кисню в крові менше ніж 92%. Для вимірювання сатурації в домашніх умовах можна використовувати пульсоксиметр;
  • порушення свідомості;
  • інші ознаки, які загрожують життю та свідчать про критичний стан пацієнта. 

Пам’ятайте, що COVID-19 швидко поширюється, тому не наражайте інших на небезпеку інфікування.

«Омікрон» передається швидше попередніх штамів – Віктор Ляшко

Штам «Омікрон» дедалі частіше виявляється серед підтверджених випадків захворювання на COVID-19 в Україні. Однак про домінування у нас саме цього штаму говорити зарано. Про особливості «Омікрону» міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко розказав сьогодні, 20 січня, під час брифінгу з журналістами.

«Зокрема, цей варіант коронавірусу має значно коротший інкубаційний період. За попередніми даними, він становить від 2 до 5 днів», – сказав очільник МОЗ.

Крім того, можна говорити про наступні відмінності:

«Омікрон» передається в 7 разів швидше, ніж «Дельта»;

інфікована людина може бути заразною (тобто інфікувати інших) вже у першу добу після інфікування;

у разі інфікування цим штамом значно частіше виникає біль у горлі (53% випадків, у порівнянні з 34% для «Дельти»), хоча, згідно з зауваженнями авторів проведених досліджень, цей симптом не можна вважати специфічним саме для «Омікрону»;

  • діти частіше інфікуються штамом «Омікрон», ніж попередніми штамами.

Серед інших симптомів у заражених «Омікроном» найчастіше можуть спостерігатися такі симптоми: нежить (73%), головний біль (67,5%), втома (63,5), чхання (60%), біль у горлі (59,6%) та інші.

Попри те що симптоми «Омікрону» можуть нагадувати застуду та здаватися несерйозними, новий штам також може спричиняти тривалі наслідки для здоров’я, госпіталізацію та летальні випадки.

 

Ризик смертності від COVID-19 серед невакцинованого населення більший, ніж у повністю вакцинованого, в 10 разів – Віктор Ляшко

 
 

Невакциновані українці мають удесятеро вищий ризик смертності від COVID-19 та у 4,5 раза вищий ризик госпіталізації, ніж вакциновані. За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, сьогодні вже не викликає сумніву той факт, що абсолютно у всіх куточках світу шанси на життя напряму пов’язані з вакцинальним статусом.

"У 2022 світ продовжує вчитись жити з COVID-19. Напевно, нові мутації вірусу SARS-CoV-2 потребуватимуть більш дієвих засобів стримування та запобігання зростанню захворюваності, зокрема й ще більшого охоплення населення вакцинацією у 2022 році", – зазначив очільник МОЗ.

Так, згідно з інформацією з відкритих джерел:

  • у Швейцарії COVID-19 призводить до смерті невакцинованих майже у 22 рази частіше, ніж тих, хто пройшов повний курс вакцинації;
  • у США – від 5 до 7 разів, залежно від вакцини;
  • у Франції – у 8 разів, зі збільшенням ризику смертельного перебігу хвороби в осіб старшого віку.

"Щодо даних в Україні, то ризик смертності серед невакцинованого населення більший, ніж у повністю вакцинованого, в 10 разів. За четвертий квартал 2021 року майже 95% осіб, що померли, були невакциновані", – зауважив міністр.

При цьому, відповідно до даних Електронної системи охорони здоров’я, станом на кінець грудня 2021 року, частка вакцинованих пацієнтів серед госпіталізованих становила 11,7%. Таким чином 88,3% осіб, що були госпіталізовані, не проходили курс щеплення.

Наразі найвищі показники смертності спостерігаються у віковій групі 60+ років. Вакцинацію від COVID-19 першою дозою у даній віковій групі отримали 38,9% людей старше 60 років. Утім, коронавірус найбільш небезпечний саме для них через супутні захворювання.

МОЗ спростило доступ підлітків до вакцинації від COVID-19

 
 

Міністерство охорони здоров’я України скасувало вимогу про обов’язкову наявність усіх рутинних щеплень для вакцинації дітей від 12 років проти COVID-19. Про це йдеться у наказі № 64 від 13.01.2022.

Відтепер для того, щоб вакцинувати дитину 12-17 років від коронавірусної хвороби, батькам достатньо просто записати її до будь-якого пункту чи центру щеплення. Адреси та контакти центрів та пунктів можна знайти на vaccination.covid19.gov.ua/list або за тел. 0 800 60 20 19.

Із собою треба мати свідоцтво про народження (для дітей 12-13 років) або паспорт та ідентифікаційний код (для дітей 14-17 років) для того, щоб дані про вакцинацію внесли в електронну систему охорони здоров’я.

Дітям 12-13 років для щеплення необхідна згода одного з батьків або опікуна. 

Для вакцинованих від COVID-19 також є можливість генерації дитячого COVID-сертифікату

Водночас вчасне проведення обов’язкових рутинних щеплень, передбачених Національним календарем, залишається важливим, адже захищає дитину від 10 небезпечних інфекційних хвороб.

До 12 років (включно) діти в Україні мають отримати щеплення: 

  • від гепатиту В (три дози, завершений курс вакцинації); 
  • туберкульозу (1 доза, завершений курс);
  • кору, паротиту, краснухи (2 дози, завершений курс);
  • дифтерії, правця (5 доз);
  • кашлюка (4 дози, завершений курс);
  • поліомієліту (5 доз);
  • хіб-інфекція (3 дози, завершений курс).

У 14 років потрібно завершити курс вакцинації від поліомієліту (6 доза), а у 16 – зробити щеплення від дифтерії та правця, яке буде потрібно повторювати кожні 10 років. 

Довідково

Нагадаємо, 13 жовтня 2021 року МОЗ рекомендувало щепити дітей від 12 років від коронавірусної хвороби вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech за умови наявності в них усіх обов’язкових рутинних щеплень. 

Вакцина Comirnaty пройшла усі необхідні дослідження для дітей віком 12-17 років, які довели її ефективність та безпечність. Виробник вніс в інструкцію до вакцини зміни, якими дозволено використовувати цю вакцину дітям від 12 років.

Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Друзі сайту