Козелецький міжрайонний відділ ДУ "Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України"


Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 43
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

           ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ З КОРУ
     Станом на 19.06.2018 року в районі зареєстровано 7 випадків захворювання (підозри ) на кір , з яких 3 лабораторно підтверджені. Серед захворілих 3 дітей віком  7 місяців,1рік та 2,5  років (дитина організована, відвідує ДНЗ № 2 ). Лабораторно підтверджено 3 діагнози кір, решта діагнозів  епідеміологічно пов’язані , так як зі слів хворих мають місце випадки захворювання на кір серед військовослужбовців, при цьому 6 хворих проживають в смт. Десна,1- в м. Остер.
     Стан щепленості  захворілих наступний:
- діти віком 7 місяцівта 1 рік проти кору не щеплені ( останній - в зв’язку з хворобою на момент досягнення 1 року);
-дитина віком 2,5 років має 1 щеплення проти кору;
-4 дорослих зі слів щеплено, проте відсутнє документальне підтвердження.
   Кір – одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі, яке швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована людина, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.
    Якщо говорити про симптоми, то першою ознакою кору, зазвичай, є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 10-12 днів після інфікування і триває від 4 до 7 днів. На цій початковій стадії можуть з'являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. Через декілька днів з'являється висип, як правило, спочатку на обличчі та верхній частині шиї. Приблизно через 3 дні висип поширюється по всьому тілу, з'являється на руках і ногах. Він тримається 5-6 днів і потім зникає. В середньому, висип з'являється через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.
     Вірус кору надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.
    Якщо ви або ваша дитина не хворіли на кір і не були щеплені, ви під загрозою захворювання. У дорослих кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг. То ж зверніться до педіатра або до сімейного лікаря, якому ви довіряєте, та зробіть щеплення.
    Захистить своїх дітей і себе. Будьте відповідальними за здоров’я і життя своєї сім’ї. І будьте здорові!

Профілактика гострих кишкових інфекцій
     До гострих кишкових інфекцій відносяться: гастроентероколіти, дизентерія, сальмонельози, холера, черевний тиф та інші. Ці захворювання викликаються різними збудниками і мають ряд клінічних проявів. Джерелом інфекції при всіх цих захворюваннях є хвора людина та носій інфекції. Збудники кишкових інфекцій живуть і розмножуються в кишківнику хворого і виділяються у зовнішнє середовище з випорожненнями і сечею. Характерною загальною рисою цих інфекцій є наявність бацилоносійства, тобто здатність збудника жити і розмножуватись в кишковику людини, не викликаючи ознак захворювання. Бацилоносії мають велике значення в розповсюдженні інфекційних хвороб, оскільки вони здатні виділяти збудників в великій кількості, при цьому виявити бацилоносіїв можливо лише при бактеріологічному обстеженні.
        Раннє виявлення хворих і бацилоносіїв, швидке встановлення вірного діагнозу і своєчасно почате лікування має важливе значення в профілактиці кишкових інфекцій.
          Для кишкових інфекцій характерними є спільні шляхи розповсюдження. Основними є вода і харчові продукти, з якими збудник може потрапити в організм здорової людини. Забруднення води може відбуватися при потраплянні у воду випорожнень, що містять патогенні мікроорганізми, незадовільного рівня санітарного облаштування населених місць, незадовільного утримання туалетів, невірної організації збору видалення і знезараження нечистот. В цих випадках збудники хвороб легко проникають, як  на поверхню, так і в грунтові води, і людина заражається при купанні, при вживанні цієї води.Використання забрудненої води для поливки городів може привести до зараження овочів та фруктів, а ії вживання в їжу без санітарної обробки приводить до зараження людини.Інші продукти можуть забруднюватись збудниками кишкових інфекцій в результаті недотримання хворими і бацилоносіями правил особистої гігієни. В багатьох продуктах  із них мікроби не тільки тривалий час зберігають свою активність, але розмножуються і накопичуються..
         Ось чому, в теплу пору слід бути особливо обережними, постійно дотримуватись чистоти рук, посуду, споживати лише добре вимиті фрукти та овочі, свіжі, охайно приготовлені страви, вживати чисту воду. Тобто, необхідно зробити все для того, щоб у шлунок не потрапили мікроби-вороги.
       Додержання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук,- запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями.  Руки необхідно мити  перед їдою, приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету. Проте не всі, особливо діти, вміють правильно це робити . Спочатку руки слід змочити водою, потім намилити їх і розтерти мило до утворення  густої піни далі піну змити. Цю процедуру проробити двічі, тричі. Слід мити не лише тильні й долонні  поверхні кистей, а й між пальцями. Якнайретельніше  повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу  з приготуванням та реалізацією  харчових продуктів. Нехтування правилами  може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.
      Важливе значення  в профілактиці гострих кишкових захворювань має виконання  санітарних правил приготування й зберігання їжі, бо саме тут криється джерело небезпеки розмноження  хвороботворних мікроорганізмів.
     Значно легше запобігти захворюванню ніж його лікувати, до того ж іноді захворювання набуває гостро-кишкового перебігу, виникають небажані ускладнення особливо, якщо хворий несвоєчасно звертається до лікаря,  хворі починають самолікування в надії на швидке одужання. Це однак шкідливо, як для хворого  так  і для тих, хто його оточує, бо в одного хвороба може протікати легко, а в іншого дуже важко. Навіть якщо хвороба починається легко, невідомо як вона закінчиться, і лише лікар може передбачити весь хід хвороби і в разі потреби, своєчасно допомогти.
      Додержання простих гігієнічних правил, особливо влітку, активна допомога лікарям у виявленні хворих, своєчасне проведення протиепідемічних заходів допоможе  знизити рівень захворюваності гострими кишковими інфекціями.
      Захворюваність на суму гострих кишкових інфекцій , в т. ч. сальмонельоз, по Козелецькому району за 5 місяців 2018 року залишилась на рівні аналогічного періоду  минулого року  ,  в інтенсивних показниках становить  30,9 вип. на 100 тис. населення. Однак, показник захворюваності серед дітей до 17 р. зріс на 25%  (69,9 вип. на 100 тис. проти 55,6 вип.) . Всього зареєстровано 13 випадків ГКІ , викликаних встановленим збудником , в т. ч. 4 – рота вірусом ( в т. ч. 3 дитини). Випадки захворювань гострими кишковими інфекціями з громадським харчуванням та організованими колективами не пов’язані.  Причиною захворювань є недотримання правил  особистої гігієни та термінів зберігання харчових продуктів

Щодо проведення досліджень радіаційного фону

Фахівцями Козелецького міжрайонного відділу ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України» щодня проводяться моніторингові дослідження радіаційного фону в смт. Козелець по вулиці Журавльова, 41.

Результати вимірів свідчать, що радіаційний фон знаходиться на безпечному рівні і при нормі 30 мкР/год становить:

  • 13.06.18 р. – 14 мкР/год;
  • 14.06.18 р. – 15 мкР/год;
  • 15.06.18 р. – 15 мкР/год;

Дослідження річкової води

 Козелецьким міжрайонним відділом ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України» згідно плану лабораторних досліджень з розділу соціально-гігієнічного моніторингу навколишнього середовища на ІІ квартал 2018 року 14.05.2018 року був проведений відбір води поверхневої водойми р. Остер смт. Козелець зі створу №30 – нижче автомобільного мосту в напрямку м. Остер та р. Остер, Козелецький р-н – в районі мосту, на 500 м нижче межі міста Остер створ №31 на відповідність вимогам Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, від 19.06.96р. (додаток№11).За результатами проведених мікробіологічних досліджень відповідає вимогам, по санітарно-гігієнічних - вода з р. Остер (ств.31) та з р.Остер (ств.30) не відповідає по БПК20 (кількість кисню, витрачена на аеробне біохімічне окислення під дією мікроорганізмів і розкладання нестійких органічних сполук, що містяться в досліджуваній воді) становить 3,4 мгО2 /дм3 що в 1,1рази та 3,7 мгО2 /дм3 що в 1,2 рази перевищує нормовану величину                   

                         Профілактика вірусних гепатитів   ( 19 травня  День боротьби з гепатитами)                                                                                                    
            Що потрібно знати кожному про вірусні гепатити.
Розрізняють ентеральні вірусні гепатити (ВГА та ВГЕ), які відносяться до групи кишкових інфекцій і парентеральні вірусні гепатити (ВГВ, ВГС, ВГД і ін.) — група «кров’яних інфекцій».
        Парентеральні вірусні гепатити В і С відрізняються важкими і хронічними формами — це грізні захворювання, які з плином часу призводять до інвалідності та смерті. Сьогодні вірусний гепатит поширюється швидше, ніж СНІД. З огляду на шляху зараження вірусом, проблема гепатитів має відношення до кожного.

Вірусний гепатит А (ВГА)
З усіх вірусних гепатитів ВГА — найменш «шкідливий», хоча нехтувати ним і не дотримуватися рекомендацій лікаря не можна ні в якому разі, оскільки він може дати ускладнення (захворювання жовчного міхура і проток). Вірус гепатиту А вражає тільки людину. У навколишнє середовище вірус в основному потрапляє з фекаліями, головний шлях зараження — фекально-оральний, тому ВГА називають «хворобою брудних рук».
Зараження відбувається через воду, посуд, іграшки, предмети особистої гігієни та інші предмети, якими користувався хворий. Вірус гепатиту А дуже стійкий до впливів зовнішнього середовища: нечутливий до низької і високої температур (нагрівання до 60 ° С витримує 30 хвилин, при температурі 80 ° С гине через 5 хвилин, при кип’ятінні — миттєво), стійкий до висушування, дії багатьох хімічних речовин та ультрафіолетового опромінення.
Для ВГА існує осінньо-зимова сезонність захворювання.
Недотримання елементарних правил гігієни відкриває прямий шлях для проникнення вірусу в організм.
Вірус, потрапляючи людині через рот, в кишечнику всмоктується в кров і потрапляє в печінку. Тут він починає інтенсивно розмножуватися. У тканині печінки починається запальна реакція, порушується відтік жовчі, розмір печінки збільшується. Жовч і білірубін потрапляють в кровотік, в результаті чого шкіра і слизові приймають жовтяничний колір.
При підозрі на вірусний гепатит (появі жовтяниці, сечі темного кольору, калу світлого кольору, різке зниження апетиту, біль у правому підребер’ї) потрібно звернутися до лікаря.
Як правило, при вірусному гепатиті потрібна негайна госпіталізація.
Після одужання рекомендується спостереження у гастроентеролога або гепатолога. Важливу роль в лікуванні відіграє лікар-дієтолог.
Дієта має дуже велике значення в лікуванні гепатиту. Їжу потрібно приймати дробовими порціями 4-5 разів на день. Не до раціону: смажені, жирні та гострі страви, приправи, соуси, підливи, горіхи, гриби, ковбасні вироби, копчення, шоколад, халва, тістечка, морозиво, яйця. Дозволені вегетаріанські супи, страви у відварному вигляді або приготовані на пару, каші (краще вівсяна), картопля, кисломолочні продукти, нежирні сорти м’яса і риби, свіжі фрукти, соки, компоти, морси. Хліб краще білий, трохи підсохлий. Мінеральну негазовану воду дозволяється вживати після одужання. Дієту слід дотримуватися не менше 6 місяців після перенесеного гепатиту.
Основна профілактика захворювання гепатитом А, це дотримання елементарних правил гігієни, про які начебто знають всі, але яким далеко не всі слідують.
Ретельно мийте руки під проточною водою з милом після туалету, перед їжею, після роботи, після вулиці.
Ретельно мийте овочі та фрукти, навіть зі свого городу.
Перебуваючи на природі або на дачі, не пийте некип’ячену воду.
Привчайте дітей з раннього віку дотримуватися правил особистої гігієни.
Існує надійний спосіб захисту від вірусного гепатиту А — це щеплення. З 2008 р в Республіці Білорусь введена планова вакцинація проти гепатиту А дітей у віці 18 і 24 місяців. Щеплення проводяться також контактним особам в осередках за епідпоказаннями та особам, які виїжджають в країни з широким розповсюдженням гепатиту. Планова вакцинація дозволила знизити захворюваність ВГА у дітей. У 2015 році з 81 зареєстрованого випадку захворювання ВГА в Мінську, тільки 1 — у дитини.
Вірусний гепатит Е в загальних рисах схожий з гепатитом А.
Для профілактики ентеральних вірусних гепатитів А і Е особливо важливі заходи загальногієнічного і санітарного характеру, використовувані для профілактики і інших кишкових інфекцій: захист джерел водопостачання від забруднень, постійне хлорування питної води, санітарний контроль в установах громадського харчування, санітарна освіта населення і т.п.
Вірусні гепатити В і С (ВГВ, ВГС)
Парентеральні гепатити В і С — одні з найпоширеніших у світі інфекцій. Підступність їх полягає в розвитку хронічного запального процесу в печінці, який може привести до цирозу і раку печінки. Віковою групою ризику є вік 18-39 років.
Віруси гепатитів В і С передаються через мізерно мала кількість інфікованої крові. Заражає доза при цьому дуже мала — кілька вірусних частинок, а для потрапляння їх усередину кровотоку досить садна, подряпини, уколу або порізу. Вірус гепатиту В міститься не тільки в крові, а й в спермі, вагінальному секреті, слині, грудному молоці та інших біологічних рідинах хворого або вірусоносія.
Зараження може відбутися при виконанні пірсингу, татуажу, манікюру, педикюру, проколюванні вух погано обробленими інструментами.
Предмети і инструмен-ти, на яких знаходиться вірус, можуть виглядати чистими, без залишків крові. Але на необробленої дезин-фецірующімі засобами поверхні віруси можуть зберігатися від декількох годин до декількох тижнів.
В останні роки відзначається різке зростання числа хворих ПВГ, інфікування яких відбулося при внутрішньовенному введенні наркотичних засобів. Можливе зараження плода від матері-вірусоносія під час пологів.
Парентеральними гепатитами В і С не можна заразитися:
При кашлі та чханні.
При рукостисканні.
При обіймах і поцілунках.
При вживанні загальної їжі або напоїв.
Зараження ПВГ може пройти непомітно для людини, часто захворювання
Протікає безсимптомно, при хорошому загальному само почутті. Виявити, що людина інфікована, можна випадково при спеціалізованому лабораторному дослідженні крові на антигени вірусу гепатиту «В» або антитіла до вірусу гепатиту «С».
При підозрі про зараження вірусом гепатиту необхідно терміново звернутися до лікаря
Не затягуйте хворобу до тієї стадії, коли лікування буде важким, тривалим і дорогим. Сучасний рівень діагностики та лікування дозволяє виявляти і боротися з вірусними гепатитами. Своєчасне виявлення парентеральних гепатитів і ефективне їх лікування — це запорука одужання і відсутності розвитку ускладнень.
Профілактика парентеральних гепатитів:
Не вступайте в безладні статеві зв’язки і не забувайте користуватися презервативом.
Не вживайте наркотики, особливо — ін’єкційні.
Не робіть пірсинг і татуювання в сумнівних закладах.
Не забувайте завжди дотримуватися правил особистої гігієни.
Гепатит В можна запобігти шляхом вакцинації.
З 2000 р імунізація проти гепатиту В включена в Національний календар профілактичних щеплень Республіки Білорусь і проводиться дітям на першому році життя (вакцинація в перший день життя з ревакцинацією в 1 місяць і 5 місяців).

Нітрати в овочах!

Хоча ранні овочі та ягоди милують око, та вміст нітратів в них найчатіше неймовірно високий. Так як деякі господарства для швидшого дозрівання їх використовують добрива. Тепличні та ґрунтові овочі не тільки відрізняються за своїми смаковими якостями, але і за хімічним складом.

Що таке нітрати?

Нітрати – це небезпечні хімічні сполуки, які потрапляючи у їжу з овочами та фруктами, в перевищених кількостях, викликають отруєння та різні захворювання серцево-судинної, нервової, травної систем. При цьому в разі нестачі вітамінів-антиоксидантів нітрати в кишківнику перетворюються в нітрити, які взаємодіють з гемоглобіном крові і перетворюють його на метгемоглобін. В результаті блокування гемоглобіну до органів і тканин кисень не переноситься, що призводить до їх кисневого голодування. Проявами якого є сонливість, млявість, задишка, запаморочення, сильний бiль голови, потемнiння в очах, порушення координацiї, зниження артерiального тиску, ціаноз, судоми.

Тому дітям до трьох років та вагітним жінкам взагалі забороняється вживати ранні овочі та фрукти, а іншим – споживати їх в міру.

Поради покупцям:

  1. Споживайте сезонні овочі;
  2. Не давайте перші раннi овочi та ягоди дiтям, бо що менша дитина, то важчим буде отруєння;
  3. Не купляйте овочі та фрукти з рук або на стихійних ринках, поцікавтеся у продавця документами, де зазначено рівень нітратів у овочах.
  4. При придбанні овочів та фруктів Зберігайте овочі протягом короткого часу і бажано у прохолодному темному місті, а ще краще в холодильнику, тому що при температурі +2°С перетворення нітратів у нітрити не відбувається;
  5. Не купуйте пошкодженої та розрізаної продукції;
  6. Перед споживанням ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою, а ще краще вимочуйте їх, адже вода справдi зменшує кiлькiсть нiтратiв, так щоб зменшити на 25 - 30% вмiст нiтратiв у раннiй капустi, досить потримати її у водi годину;
  7. Надлишковий вміст нітратів суттєво можна знизити провівши первину обробку рослинних продуктів, адже в одних частинах рослини накопичується більше нітратів, ніж в інших, наприклад, у стеблах кропу і петрушки значно більше нітратів, ніж у листі. З капусти крім качана варто видалити великі прожилки, огірки і редиску для більшої безпеки краще очистити від шкірки;
  8. Первинна кулінарна обробка овочів (бланшування, відварювання, тушкування) – дозволить зменшити вміст нітратів на 20-30%. Крiм того, нiтрати втрачаються пiд час варiння овочiв - вони переходять у воду. Проте цей вiдвар треба вилити!

Піклуйтеся про своє здоров’я !   

ОБЕРЕЖНО ! КЛІЩІ!

        У природі сезонна активність кліщів спостерігається з березня по листопад, має два виражених піки активності – в квітні - травні та серпні - вересні. Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі, в будь-яку погоду. Як правило, їх менше в суху жарку погоду і більше в прохолодну, похмуру.

         Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час, після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Існує ризик нападу кліщів в електричці, в автобусі, якщо поряд є попутники, які повертаються з лісу. Крім того, кліщі можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами. Кліщі є переносниками збудників вірусних, риккетсіозних, бактеріальних захворювань людей та тварин, тому укуси кліщів загрожують людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт та марсельська гарячка.

   Хвороба Лайма (Лайм-бореліоз, іксодовий кліщовий бореліоз) – це інфекційне захворювання, переносниками якого є іксодові кліщі.Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: на протязі доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%. Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду від  однієї до 60 діб, найчастіше - 14 діб.Першим специфічним проявом хвороби Лайма є поява на шкірі мігруючої кільцеподібної еритеми червоно-рожевого кольору 5 - 6 cм в діаметрі. Частіше всього еритема (почервоніння) з’являється на місці присмоктування кліща. У процесі свого розвитку еритема поступово в центрі блідне, зона почервоніння переміщується до периферії, іноді до 50 см. Часто разом з еритемою у людини з’являється гарячка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі і млявість. Слід відмітити, що у 30 - 40% хворих            еритема          не        спостерігається.
Якщо лікування хворих на ранній стадії не проводиться, хвороба набуває хронічного перебігу, приводячи до тривалої непрацездатності та інвалідності.
У хворих уражаються різні органи: шкіра, суглоби, м’язи, нервова і серцево-судинна система,    коса,            печінка,          очі.
Кліщовий вірусний енцефаліт – це природне – вогнищеве гостре інфекційне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи, яке може привести до інвалідності, а в окремих випадках - до летальних випадків.
Вірус кліщового енцефаліту зберігається, розмножується в організмі кліща та передається  наступним            поколінням.
Зараження людини відбувається під час кровоссання кліща, при випадковому роздавлюванні кліща чи розчісування місця укусу та втиранні в шкіру зі слиною чи тканинами кліща збудника інфекції, при вживанні в їжу сирого молока інфікованих кіз, корів.
   Період від зараження до перших клінічних проявів хвороби (інкубаційний період) триває, в середньому 7-14 днів, з коливаннями від однієї до 30 діб. У хворого різко піднімається температура тіла, до 38-39о С, з’являється нудота, блювота, турбують болі в м’язах шиї, спини, кінцівок. В місті присмоктування кліща з’являється еритема. В подальшому відмічається симптоми ураження центральної нервової, серцево – судинної, дихальної систем. Для лікування призначають імуноглобулін проти кліщового енцефаліту.
У разі виїзду до місцевостей, неблагополучних з даного захворювання, необхідно пройти курс щеплень проти кліщового вірусного енцефаліту за схемою, інструктаж щодо методів особистої профілактики, забезпечитись репелентами.
Профілактичні щеплення проти кліщового вірусного енцефаліту проводяться при відсутності протипоказань, за власні кошти громадян, за встановленою схемою (віковий ценз-починаючиз4років).
Курс вакцинації порти кліщового вірусного енцефаліту складається з 2-х щеплень з інтервалом 1-7 місяців, при цьому друге щеплення слід отримати не пізніше, ніж за 14 днів до виїзду до ендемічних з зон (проїзд входить в цей термін).
У разі оздоровлення в санаторіях та стаціонарних оздоровчих закладах в приведених ендемічних районах щеплення проти кліщового енцефаліту не є обов’язковими.
Особи, які прибули з небезпечних з кліщового енцефаліту територій, можуть звернутись до кабінетів інфекційних захворювань лікувально – профілактичних закладів за місцем проживання для лікарського контролю.

     Таким чином, першочергове значення в профілактиці хвороб, що передаються через укус кліща, мають заходи особистого захисту від нападу кліщів, а також завчасне планування туристичних подорожей на території країни та за її межами.

       Для прогулянок на природі покривайте голову головним убором і одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла - аби легше було помітити кліщів.Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і своїх супутників, аби виявити кліщів. Повторіть огляд вдома. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям. Місце для привалів на природі звільніть від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м. Повернувшись додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши із одягу. Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні ефективні засоби, найчастіше це - аерозолі, які відлякують кліщів.

        Якщо Ви виявили кліща на шкірі, негайно зверніться до найближчого медичного закладу. Якщо це неможливо, видаліть його самостійно: змастіть кліща олією (але не заливайте, щоб не задихнувся), повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Після видалення кліща змастіть ранку розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився, його видаляють стерильною голкою.Після видалення ретельно вимийте руки з милом, а кліща спаліть.

      Протягом двох тижнів щоденно замірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі зверніться до лікаря!

 24 березня  – Всесвітній та Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом
          24 березня 1982 року за рішенням ВООЗ та міжнародного союзу боротьби з туберкульозом і легеневими захворюваннями був заснований Всесвітній день боротьби з туберкульозом. 24 березня 1993 року Всесвітньою організацією охорони здоров'я туберкульоз був оголошений національним лихом. В Україні епідемія туберкульозу оголошена з 1995 року. ВООЗ була розроблена і схвалена Всесвітньою асамблеєю охорони здоров'я в 2014 році « Стратегія по ліквідації туберкульозу», яка закликає знизити рівень смертності від туберкульозу на 90% і захворюваності на цю хворобу на 80% до 2030 року в порівнянні з рівнями 2015 року.
      Основні факти про туберкульоз( за інформацією ВООЗ):
  • Туберкульоз (ТБ) є однією з 10 провідних причин смерті в світі;
  • Понад 95% випадків смерті від туберкульозу відбувається в країнах з низьким і середнім рівнем доходу;
  • 60% загального числа випадків доводиться на шість країн, серед яких перше місце займає Індія, а за нею йдуть Індонезія, Китай, Нігерія, Пакистан і Південна Африка;
  • З 2000 року захворюваність на туберкульоз знижувалася в середньому на 1,5% на рік. Для досягнення контрольних показників на 2020 рік, передбачених Стратегією по ліквідації туберкульозу, ці темпи зниження необхідно прискорити до 45% на рік;
  • Одне із завдань в галузі охорони здоров'я в рамках нещодавно прийнятих Цілей в галузі сталого розвитку полягає в тому, щоб до 2030 року покінчити з епідемією туберкульозу.
         Біля однієї третини населення світу мають латентний туберкульоз. Це означає, що люди інфіковані бактеріями туберкульозу, але (поки ще) не захворіли цією хворобою і не можуть її передавати. 
Ризик того, що люди, інфіковані туберкульозними бактеріями, протягом свого життя захворіють на туберкульоз, становить 10%. За рік людина, хвора на туберкульоз, може інфікувати до 10-15 інших людей, з якими вона має тісні контакти. Найбільш високому ризику розвитку активного туберкульозу піддаються люди, які страждають від інших порушень здоров'я, які ослаблюють імунну систему, наприклад у людей із захворюванням на ВІЛ-нфекцію/СНІД, ймовірність розвитку активної форми туберкульозу зростає в 20-30 разів. Вживання тютюну також значно підвищує ризик захворювання на туберкульоз і смерті від нього. Більше 20% випадків захворювання на туберкульоз у світі пов'язане з курінням.
ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ТУБЕРКУЛЬОЗ                                                            
     Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке передається людині від хворої людини чи тварини, частіш за все повітряно-крапельним шляхом (при кашлі, розмові), та спричинене мікобактеріями туберкульозу (паличка Коха), які дуже стійкі в зовнішньому середовищі. В ґрунті, воді та деяких продуктах ( молоко, масло, сир) життєдіяльність мікобактерій лишається до року, в книжках – до 4-х місяців, у вуличному пилу – до 12 днів. Також вони стійкі до дії кислот, лугів, спирту. Інфекція може попасти до організму в наслідок порушення правил гігієни – наприклад немиті руки після контакту з поручнями у громадському транспорті, вживання немитих овочів та 
Пошук
Календар
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Друзі сайту